woensdag 8 april 2009

Zomertijd schemering

Waar ik in de winter geregeld een dagdeel kon spijbelen van klantafspraken, was het de afgelopen weken razend druk. Zo druk, dat het doordeweekse fietsen er al twee weken niet van is gekomen, hoewel het al zomertijd is en 's avonds langer licht blijft. Dinsdagavond heb ik eindelijk tijd om een lekker stukje te rijden.  

Ik begin in de volle zon en fel licht en rijd via de vogelplas naar Stompwijk en Zoeterwoude. Over mooie kleine dijkjes vol voorjaarsbloemen. Wat kan de natuur toch overdrijven en kitsch zijn, al die felle kleuren... dat zou geen ontwerper verzinnen!

Langzaam verdwijnt de zon achter de horizon. Het wordt voorzichtig donkerder en kouder. Toch valt het zich me mee. In de donkere polder wennen m'n ogen snel aan het duister en bij straatlicht is het zicht prima. 

De kale bomen laten nog hun winterse silhouet zien tegen de donkere lucht. In slootjes glinsteren spiegelglad de kale takken. Zuid Holland, wat ben je mooi!

Het bekende orientatiepunt bij Zoeterwoude, de twee windmolens, is duidelijk zichtbaar vanuit de verte in de avondschemering. De ijkpunten aan de horizon zijn ook nu nog aanwezig. Ik begin zelfs de verschillen te zien tussen de 'magere' kerktoren van Stompwijk en de 'vette' van Zoeterwoude. 

Hoewel de avond al valt, is er veel geluid buiten. Vogels kwetteren en snateren en maken bij vlagen ongelofelijke herrie. Het zijn vast spreeuwen-pubers die rondhangen in de bomen en indruk willen maken op hun vrouwelijke soortgenoten...

De lampen van de A4 steken sprookjesachtig af tegen de horizon. Zelfs een snelweg kan gewoon heel erg mooi zijn. 

Gefietst: 30 km in 1.15 minuten. Via vogelplas en pad door weilanden naar Stompwijk, grote weg oversteken en via kleine dijkje richting Noord Aa, langs 'het Geertje' richting Zoeterwoude, door Zoeterwoude Dorp en bij de grote weg vlak bij de A4 de route van de Joop-Zoetemelk-Classic volgend. Via kleine dijkjes terug naar Stompwijk en door de weilanden en langs de vogelplas weer naar Leidschendam. Ongeveer 10 graden, windkracht 3. Lekker droog. 

Zondag 5 april nog gefietst met Tourclub 'de Tol', via Benthuizen naar Moerkapelle en Waddinxveen, via Hazerswoude en Zoeterwoude weer terug. Tochtje van 60 km, ongeveer 10 graden en windkracht 3, droog. Bij 32 km koffiepauze. Na aankomst bij het clubhuis nog even een stukje hard gereden via 'de Knip' met een omweg terug naar huis omdat ik nog energie over had. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten